Reijnier Flaes, de man achter het pseudoniem F.C. Terborgh, is geboren op 14 januari 1902 in Den Helder, zijn vader was marineofficier. Hij had drie zussen, van links naar rechts Jenny (10.7.1900), Beta (7.5.1904) en Edith (1.7.1906).
Aan de gezichten te zien is de foto in 1911/12 genomen in Dresden, waar Reijnier’s moeder vandaan kwam en waar de familie een paar jaar woonde nadat zijn vader in 1908 was gepensioneerd. In 1914 werd zijn vader benoemd tot honorair Nederlands consul in Hamburg. Reijnier begon daar zijn middelbare schoolopleiding maar het leven werd hem onmogelijk gemaakt toen hij op school de meningen ventileerde, die hij thuis over de Duitse inval in België en Frankrijk hoorde.
Vanaf het najaar van 1916 zette hij zijn opleiding in Nederland voort, beginnend op het Gymnasium Haganum in Den Haag. Hij werd ingekwartierd bij de rector, dr. H. Cannegieter, die op de Jozef Israelslaan woonde. Tot zijn rechtenstudie in Utrecht woonde hij daar, onder donkere balken in een zolderkamer die aanvankelijk nog vrij uitzicht gaf op de weilanden.
Op die school was hij goede vrienden met Axel Rosendahl Huber. Deze vriendschap zou voortduren via correspondentie. Door Terborgh’s overplaatsingen als diplomaat en uiteraard door de Tweede Wereldoorlog werd deze correspondentie onderbroken. De laatste vooroorlogse brief dateert van 1936. Pas in in 1977 hadden ze opnieuw enig schriftelijk contact, het laatste voor Terborgh’s overlijden in 1981.
In 1995 heeft Axel Huber hun correspondentie gepubliceerd in “F.C. Terborgh, Schrijverschap in wording, brieven van Reijnier Flaes aan Axel Huber”. Uitgegeven bij ‘De Ploeg’ te Maarssen, voorzien van een treffend voorwoord door de dichter H.C. ten Berge, met wie Terborgh enige jaren bevriend was en die hem hielp met publicaties in het tijdschrift Raster.
Dit brievenboek is een buitengewoon goede en fascinerende bron om Terborgh’s ontwikkeling te volgen tot 1931, het jaar dat zijn dagboeken beginnen. In zijn persoonlijk archief is over die tijd voor 1931 vrijwel niets te vinden, behalve enige foto’s.